Galérie a múzeá v Prešovskom kraji otvoria svoje brány aj v noci

17.05.2013 Prešov

Prešov 16. mája (TASR) - Osem zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa zapojí v tomto roku do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková uviedla, že na sobotu (18.5.) pripravili zaujímavý program, ktorý v bude prebiehať do neskorých večerných hodín.

Ľubovnianske múzeum v sobotu počas riadnych otváracích hodín sprístupní svoje expozície na hrade a v skanzene, pričom návštevníci budú mať polovičnú zľavu zo vstupného.

"Expozície otvorí aj vo večerných hodinách. V programe, ktorý pri tejto príležitosti pripravili, návštevníci spoznajú 13. komnatu múzea. Múzejníci im poodhalia tajomstvá, ktoré sa počas klasickej prehliadky nedozvedia," konštatovala Fitzeková. Doplnila, že program sa začína v skanzene vstupmi od 20.00 h a následne pokračuje na hrade Ľubovňa. Pripomenula, že špeciálny program na sobotný večer pripravili aj Podtatranské múzeum v Poprade a Tatranská galéria v Poprade.

Atrakcie, odhaľovanie tajomstiev a hry čakajú aj na návštevníkov kultúrnych zariadení v severovýchodných okresoch Prešovského kraja. Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach počas tohto dňa pripravilo workshopy "Vysprejuj si Andyho na tričko" a "Vymaľuj si Andyho" či vedomostnú súťaž. Večerný program pokračuje prehliadkami, premietaním filmov a hudobnou produkciou, pričom vstup na všetky podujatia je bezplatný.

Vo Vlastivednom múzeu v Hanušovciach nad Topľou sa v sobotu program začína o 16.30 h a skončí sa o 23.00 h zhasínaním faklí.

"Večer tradične otvorí vychádzka na hrádok Medzianky a po návrate o 19.00 h fanfáry pri sviečkach slávnostne ohlásia Noc v múzeu. Program sa bude odohrávať vo veľkom kaštieli, v expozíciách i v dome správcu," pripomenula Fitzeková.

Dodala, že pre návštevníkov múzeum pripravilo koncert barokovej hudby, folkové vystúpenie a scénické stvárnenie dejín, deti i dospelí spoznajú najznámejšie strašidlá Keltov a Slovanov, tajomstvá podzemia, módny salón grófky Dežefi a budú hľadať poklad rytiera Johanesa.

Na priaznivcov histórie sa teší aj Šarišské múzeum v Bardejove, ktoré pripravilo na sobotu program na troch rôznych miestach. Vo vile Rákoczi v Bardejovských Kúpeľoch sú od 18.30 h pripravené večerné prehliadky.

Na programe je aj nočná prehliadka skanzenu v Bardejovských Kúpeľoch. Navyše v priestoroch bardejovskej renesančnej radnice sa od 19.00 do 22.00 h budú konať organizované vstupy s výkladom, uskutoční sa divadelná hra o Bardejovských dukátoch.

Okrem prehliadky výstav a historickej hasičskej techniky v Krajskom múzeu v Prešove ponúknu múzejníci ukážky reštaurátorskej práce, vystúpenia členov klubu vojenskej histórie a hudobný koncert. Zaujímavý program až do večerných hodín sľubuje aj Šarišská galéria v Prešove.

"Komu nebude sobotná Noc múzeí a galérií 18. mája stačiť, má možnosť 26. mája navštíviť Vihorlatské múzeum v Humennom, ktoré pripravuje bohatý program v renesančnom kaštieli i v neďalekom skanzene," informovala Fitzeková. V rámci neho vystúpi skupina historického šermu Vikomt, folklórna skupina Ubľanka a spevácka skupina Rusinija.

Hovorkyňa pripomenula, že podrobný program Noci múzeí a galérií, ktorá sa uskutoční 18. mája, nájdu záujemcovia na webových stránkach spomínaných kultúrnych inštitúcií.
 

Vyberte región